top of page

Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out?

Ben je net als ik geboren tussen 1980 en 2000 (een millennial dus)? En ervaar je nogal eens wat druk en heb je het idee dat je op elk moment de beste versie van jezelf moet zijn? Da's niet zo gek, want volgens Thijs Launspach Msc. psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam hebben wij hèt recept te pakken om uitgeblust thuis te komen te zitten. Weten hoe dat nou precies komt? Kijk dan even naar onderstaand filmpje. Daarin legt Dhr. Launspach je het haarfijn uit.

En, kon je je aandacht er het hele fimpje in totaal 12 minuten en 28 seconden bijhouden? Grote kans dat er toch een facebook-bericht of een whatsappje je aandacht trok.

Mijn advies is dan ook om je telefoon eens weg te leggen. Kijk eens wat het je oplevert als je gewoon af en toe een avond of misschien wel een weekend zonder telefoon doorbrengt. Het geeft mij rust en ik slaap ook beter. Je telefoon is immers ook een constante bron van (ongewenste) informatie.... Hartstikke vermoeiend eigenlijk dat ding.

Het blijkt lastig te zijn voor ons millennials om regie te nemen over zowel werk als vrije tijd. Een dag of twee mijn telefoon aan de kant leggen is geen probleem, maar ik merk dat ik het lastig vind om mijn gedrag aan te passen om dit langer vol te houden. Iets anders gaan doen dat je tot nu toe gedaan hebt, valt of staat immers met blijvende gedragsverandering.

Blijvend nieuw gedrag aanleren lukt alleen als er sprake is van continue herhaling. Zo schrijft collega Simon van Esch in het whitepaper 'Gedragsverandering met voortdurende HRD-interventies’. Anders blijft het slechts bij een eenmalig kunstje. Met de juiste interventieprikkels en op basis van herhaling is het realiseren van blijvende verandering veel kansrijker. Met andere woorden: het is van belang om medewerkers te blijven attenderen op gedrag middels nudges, shoves, smacks en hugs. Alleen dan blijft het werken aan de individuele duurzame inzetbaarheid voortdurend on-top-of-mind. Om het geheel in kaart te brengen hebben we het Gedragsinterventie-Kwintet ontwikkeld. Dit gedragsinterventiemodel is toepasbaar bij gewenste gedragsverandering op uiteenlopende DI-thema‘s als vitaliteit, werkvermogen, mobiliteit en employability.

Meer info

Ook het voorkomen van een burn-out draait dus om gedragsverandering; het net even iets anders aanpakken dan je tot nu toe gedaan hebben. Zullen we samen eens verder praten over de inzetbaarheid en de mentale balans van de medewerkers in jouw organisatie? De koffie staat klaar!

Oh, en het whitepaper kan je hier downloaden ;-)

UITGELICHT
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
ZOEKEN OP ONDERWERP
Mis niks, volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page