top of page

Preventief loopbaanbeleid is misleidend


In de oude wereld, die van nog maar een paar jaartjes terug, was het voor werkgevers vrij eenvoudig. Medewerkers voor wie geen werk meer was werden boventallig verklaard, kregen een mooie regeling mee en gingen een outplacement traject in. Een curatieve handelswijze derhalve, destijds passend bij de tijden van hoogconjuctuur.

Inmiddels mag duidelijk zijn dat we op de arbeidsmarkt geen crisis hebben maar dat er sprake is van een depressie. We bevinden ons in de beginfase van een nieuw tijdperk, waarin werken aan leuk werk een voorwaarde is om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven. Inmiddels is de Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers in de Cao’s en sociale plannen van sectoren en grote organisaties voor de komende jaren opgenomen. Uitgangspunt hierbij vormt een preventief loopbaanbeleid, waarmee men wil voorkomen dat medewerkers op termijn zonder baan komen te zitten. Waarbij de medewerkers met behulp van programma’s en interventies geacht worden preventief te werken aan hun in- en externe mobiliteit.

Naar mijn idee zijn deze plannen en programma’s voor een preventief loopbaanbeleid vooral misleidend. Preventief te werk gaan bij loopbaanbeleid betekent immers dat getracht wordt om curatieve outplacement trajecten willen voorkomen. Organisaties en sectoren geven er slechts mee aan wat zij niet willen. Dat is als het proberen te voorkomen in het water te vallen terwijl je weet dat je voortaan toch echt behoorlijke zwemtochten gaat maken.

Beleid op Employability Awareness dient gericht te zijn op voortdurendheid. Op het continu werken aan leuk werk, als vanzelfsprekend onderdeel van de job. Een beleid waarbij zowel de organisatie als haar medewerkers zich blijvend richten op de marktwaarde, de flexibiliteit en de mobiliteit van medewerkers.Waarbij een optimale wendbaarheid deel uit maakt van de kernwaarden van de gehele organisatie.

Op basis van een beleid waarin voortdurende inzetbaarheid deel uit maakt van het systeem van functionerings- en voortgangsgesprekken. Met een registratie van de mobiliteit van medewerkers en met een voortdurende focus op wendbare mensen in een wendbare organisatie.Van een curatief- naar een preventief loopbaanbeleid is te dunnetjes, voor een resultaatgericht beleid op duurzaam inzetbare medewerkers moet de lat toch echt een stukje hoger. Met een visie op voortdurendheid in Duurzame Inzetbaarheid en met een integratie met relevante HR-systemen.

Begin hier met schrijven. U kunt afbeeldingen en video's toevoegen door op de pictogrammen bovenaan te klikken.

UITGELICHT
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
ZOEKEN OP ONDERWERP
Mis niks, volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page