top of page

Over de bal heen kijken


Tijdens een nogal saai deel van de bekerwedstrijd Ajax-Feyenoord vroeg ik me af wat er in hemelsnaam allemaal gaande is in onze HR-wereld. Hoe draconisch zaken gewijzigd zijn. Hoe het consumeren van opleidingen is veranderd in zelfwerkzaamheid. Zelf werken aan je inzetbaarheid en alert zijn en blijven op wat er straks van je gevraagd wordt aan skills en aan vaardigheden.

Ook realiseerde ik me dat we in het nieuwe jaar met Nestor het 25e levensjaar ingaan. En dat ik eigenlijk sinds twee jaar terug voor de vierde keer binnen Nestor een nieuw bedrijf aan het runnen ben. Want als ik terugkijk zie ik vier fases. Vier keer een nieuwe stroming met boeiende innovaties in het leren. Met nieuwe kansen en mogelijkheden voor mensen die willen groeien in hun werk en in hun loopbaan.

Afgelopen week heb ik onder het genot van een borrel uitgebreid zitten praten met mijn broer. Hij verkeert met zijn groothandelsbedrijf voor de kleinere middenstander in zwaar weer, en er staan hem nog zware maanden te wachten.

“Wat is kenmerkend geweest voor jouw 25 jaar ondernemen met Nestor?”, vroeg hij mij. Ik moest er even over nadenken. Volgens mij is het vooral het anticiperen; altijd verder kijken dan de dingen waar je dagelijks mee bezig bent.

Dat vind ik ook zo mooi aan grote voetballers: Johan Cruijff keek niet naar wat op dat moment de bal aan z’n voeten deed. Hij keek ver vooruit naar wat hij verderop zou tegenkomen. Zinédine Zidane kon dat ook. Met de bal aan zijn voet, rechtop als een veldheer overzag hij het veld. Enkel bezig met wat hem verderop te doen stond.

Met je eigen bedrijf, en zeker ook in je baan, is het anno 2014 net zo: vooruit kijken, duurzaam inzetbaar zijn door over de bal heen te kijken. Werken aan leuk werk.

Had ik niet vooruit gekeken, dan maakten we nu nog steeds beeldplaten, cd-rom’s en cd-i’s en gaven we nog steeds traditionele trainingen in een klasje.

In 2001 keek ik helaas wel te veel naar de bal. We hadden zwaar weer bij Nestor en ik moest zelfs mensen ontslaan. Dat was niet leuk, wel leerzaam. Ik heb ervan geleerd op tijd te innoveren. Niet op onze lauweren te rusten als het goed gaat, maar altijd vooruitkijken.

We hebben ook geleerd flexibel te zijn. Om te ademen, als persoon én als organisatie. Net als in 2001 werken we nu gemiddeld met zo’n 25 Nestorianen. Maar die zijn nu veel flexibeler inzetbaar. Anno 2014 stellen we een team samen van de juiste vakspecialisten. Een team van eigen mensen, én van geselecteerde externe professionals. Zzp’ers de zich net als wij razendsnel aanpassen aan de nieuwe vormen van opleiden en ontwikkelen. En die elke dag over de bal heen blijven kijken.

En of je nu ondernemer bent of werknemer, het geheim zit hem wat mij betreft in ‘the survival of the fittest’. Overleven omdat je zo snel mogelijk zorgt voor de ‘fit’, voor de snelle aanpassing! Een ’fit’ die je alleen goed kunt inschatten als je ver genoeg over de bal heen kijkt.

Met Nestor willen we ons 25e levensjaar gepast vieren. Met komende zomer voor al onze relaties, partners en vrienden het ‘Werk aan leuk werk event’. En met onze nieuwe website. Waar je zelf kunt vaststellen of je ver genoeg over de bal heen kunt kijken. En waar HR-professionals de tools en methodieken vinden om mensen verder te helpen bij het werken aan leuk werk.

 

UITGELICHT
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
ZOEKEN OP ONDERWERP
Mis niks, volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page