top of page

Loopbaan-APK: Kijkfiles op de loer


Van minister Asscher tot aan Volkskrant columnist Frank Kalshoven en van de vakbonden tot aan Randstad Uitzendbureau. De afgelopen weken waren er genoeg partijen stevig aan het pleiten voor de inzet van een loopbaan-APK. Op zich een goeie zaak, het idee dat medewerkers hun marktwaarde gaan bepalen in een turbulente arbeidsmarkt. Een baan voor het leven behoort in onze huidige flexeconomie immers tot het verleden. En verregaande automatisering en robotisering maken wendbaarheid van medewerkers zeker noodzakelijk.

Maar in hoeverre draagt een loopbaan-APK daaraan bij? Ga je spontaan aan de slag met het verhogen van je inzetbaarheid zodra je de loopbaan-APK hebt doorlopen? Of komt daar meer bij kijken? Het komt mij zo voor dat een eenmalige digitale loopbaantest, al dan niet aangevuld met een coachgesprek, niet meer kan zijn dan een momentopname.

Een online loopbaaninterventie lijkt mij pas dan geslaagd als het als resultaat heeft dat je 'goedgekeurd de weg' op mag. Omdat alles piekfijn in orde blijkt te zijn, of omdat alle noodzakelijke ‘reparaties’ zijn uitgevoerd. Wat binnen je loopbaan betekent dat je arbeidsmarktwaarde, je inzetbaarheid en je motivatie in ieder geval voor op de middellange termijn als voldoende mag worden verondersteld.

Ik ben van mening dat je dat niet bereikt met een eenmalige loopbaan-APK. Met een dergelijke quick-scan weet je eigenlijk maar een ding zeker: je hebt een fraai rapport, maar verder nog helemaal niets. Ik pleit dan ook voor loopbaan-interventies op basis van continuïteit, voor een voortdurende loopbaan-APK. Een loopbaan-APK-plus derhalve, die én jaarlijks terugkeert én waarbij je ook tussentijds op je dashboard-meters kijkt. Meters waarmee je in de smiezen houdt hoe je er voor staat, waarop je kijkt of je fris en fruitig genoeg bent om loopbaanstappen te ondernemen, en waarop je regelmatig checkt of jij en je werkgever nog tevreden zijn met de invulling van je baan. Om op die manier bij de (loopbaan-)les te blijven.Prima aanzet derhalve, van zowel de vakbonden als van de minister, een loopbaan-APK. In een te smalle versie voorzie ik echter enkel barrels van loopbanen en de nodige kijkfiles. Laten we werkend Nederland uit de parkeerstand halen en inzetten op een voortdurende check, waarbij men ’enroute’ op zijn dashboardmeters kijkt.

De Job Navigator

Evert Hatzmann is naast oprichter van Nestor, tevens de bedenker van De Job Navigator; dé loopbaan-apk waarmee je gedurende het hele jaar monitort hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om je arbeidsmarktkansen te vergroten. Je kunt De Job Navigator hier kosteloos testen om te beoordelen of het ook jouw organisatie en personeel vooruit helpt. Verscheidene grote organisaties als ING, CZ, Securitas, Menzis en G4S gingen je voor.

 

UITGELICHT
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
ZOEKEN OP ONDERWERP
Mis niks, volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page