top of page

De finale van de zeik-lippen


Het is voor mij bij het selecteren van de juiste sollicitanten eigenlijk heel eenvoudig tegenwoordig” zei Karin, een goeie zakelijke vriendin van mij afgelopen week. “Je hebt halers en je hebt brengers. Halers zijn diegene die vooral veel vragen hebben over secundaire arbeidsvoorwaarden, over extraatjes en over de mogelijkheid om thuis te kunnen werken. De brengers vragen naar het werk zelf: wat moet er gebeuren, waar kan ik mee helpen en hoe kan ik bijdragen aan het leveren van kwaliteit…..”. Ik gaf haar ter ondersteuning mee dat ik nog wel een passende term wist voor op het stapeltje af te schrijven sollicitanten: zeik-lippen.

Aansluitend bedacht ik me dat er een direct verband ligt naar wat Herzberg ooit zo mooi beschreven heeft als de motiverende- en de demotiverende factoren voor medewerkers: intrinsieke motivatie komt voort uit het werk zelf, uit uitdagende opdrachten en uit succesvol bezig zijn. Karin heeft wat mij betreft dan ook groot gelijk als zij gaat voor de brengers, op hen die gericht zijn op werk. Op basis van de motivatietheorie van Herzberg lijkt dat inderdaad een aardige voorspeller te zijn voor het binnenhalen van een gemotiveerde nieuwe medewerker.

Aangekomen aan het eind van de crisis geeft het mij al met al een helder beeld van hoe het ervoor staat op de arbeidsmarkt: daar waar je als medewerkers in het verleden een baan kon consumeren, sta je er als werknemer anno 2015 niet veel anders voor dan als een zp’er. Wat vooral betekent dat je je richt op delivirables, dat je zorgt draagt voor een up to date kennis- en vaardigheidsniveau en dat je bereid en in staat bent om flexibel te switchen van taak of opdracht. Hillary Clinton benoemde de nieuwe arbeidsmarkt onlangs als de gig-economy. Een gig is een mooi Amerikaans woord voor een optreden of een concert, en staat ook voor een klus of een project. Treffend weergegeven door de mogelijk nieuwe president van de Verenigde Staten. Letterlijk in 1 woord samengevat hoe de huidige en toekomstige arbeidsmarkt er voor staat: een op-verzoek economie met kortlopende klussen op basis van flexibele inzetbaarheid, zowel voor internen als voor externen.

Hier in Nederland zitten we inmiddels in de finale van de zeik-lippen. Werkgevers zijn aan het afscheid nemen van de laatste “halers”. En dat is goed nieuws voor de “brengers” in het algemeen en zeker voor de “brenger” die binnenkort bij Karin aan de slag gaat!

UITGELICHT
RECENTE BERICHTEN
ARCHIEF
ZOEKEN OP ONDERWERP
Mis niks, volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page